3 Οκτ 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τους Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας.

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι δραματικές συνθήκες που διαπιστώθηκαν σε επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στις αρχές Σεπτεμβρίου, με το ερώτημα αν τα δεδομένα αυτά είναι συμβατά με το άρθρο 153 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού) αλλά και με την υποχρέωση κάθε χώρας μέλους να αναπτύξει τη δική της Εθνική Στρατηγική Ένταξης για τους Ρομά.
Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, με τον περιφερειακό σύμβουλο Λ. Μπούκλη, τον Β. Σπινθάκη από την Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου και στελέχη των θεματικών ομάδων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, είχε διαπιστώσει πλήρη απουσία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως καθαρό νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, επικίνδυνες συνθήκες υγεινής, απουσία μέριμνας για την ένταξη των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση αλλά και για την εξεύρεση εργασίας για τους νέους. Σε τέτοιες συνθήκες, αναμενόμενα είναι δυστυχώς και τα προβλήματα παραβατικότητας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν συναντήσει επίσης εκπρόσωπο της διεθνούς Μ.Κ.Ο. «Κιβωτός των Παιδιών» που πραγματοποιεί επιτοπιες παρεμβάσεις στον καταυλισμό, ενώ είχαν υποσχεθεί να φέρουν το θέμα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όσο και στο ευρωκοινοβούλιο.
«Η κρίση δεν πρέπει να μας αποτρέπει να φωτίζουμε και τις «σκοτεινές γωνιές» που δυστυχώς προϋπήρχαν στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι περιγραφές για τις συνθήκες στο συγκεκριμένο καταυλισμό των 800 ατόμων, αποτελούν καμπανάκι για όλους μας. Οι Ρομά είναι συμπολίτες μας, και η ομαλή τους ένταξη υπηρετεί τόσο τα ανθρώπινα δικαώματά τους και το στόχο για εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών, όσο και τη προστασία ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας κάθε περιοχής, ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιας υγείας αλλά και παραβατικότητας. Κοινωνία των Πολιτών, αυτοδιοίκηση, κρατικές αρχές, αλλά και οι ίδιοι οι Ρομά, πρέπει να συνεργαστούμε για να δώσουμε λύσεις. Από τη δική μας πλευρά, συνδέοντας τις τοπικές μας παρεμβάσεις με τη δυνατότητα να φέρνουμε ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσπαθούμε να προσφέρουμε απτά οφέλη στη βελτίωση της ζωής όλων».
Για περισσότερες πληροφορίες: 6972 530290 6978 022875 6944 764651
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: Συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας
Σε πρόσφατη επίσκεψή τους στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας (1) , με τη συνοδεία εκπροσώπου της Κοινωνίας των Πολιτών (2), κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων διαπίστωσε ότι:
-Τα 800 περίπου άτομα που διαβιούν στον καταυλισμό στερούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως καθαρό νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα.
-Οι κάτοικοι συχνά αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, ενώ όσα φρέσκα τρόφιμα καταφέρουν να εξασφαλίσουν, σαπίζουν σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να διατηρηθούν σε ψυγεία.
-Λόγω των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία συνθηκών υγιεινής, πολλά παιδιά έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Β ενώ ο εμβολιασμός τους επαφίεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες ιδιωτών εθελοντών ή μή κυβερνητικών οργανώσεων.
-Πολλά από τα παιδιά του καταυλισμού δεν εγγράφονται στις σχολικές τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ όσα εγγράφονται απουσιάζουν συστηματικά ή διακόπτουν τα μαθήματα. Ωστόσο ακόμα και εάν είχε εγγραφεί το σύνολο των παιδιών στο σχολείο, οι τοπικές υποδομές δεν θα επαρκούσαν για τη φοίτησή τους.
-Υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση και εμπορία ναρκωτικών στον καταυλισμό.
-Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόνοια για ένταξη των νέων Ρομά στην αγορά εργασίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:
-Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας, θεωρείτε ότι οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ένταξη των Ρομά είναι συμβατές με το άρθρο 153 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε;
-Με δεδομένη την υποχρέωση των κρατών μελών να υποβάλλουν μια εθνική στρατηγική ένταξης για τους Ρομά σύμφωνα με το πλαίσιο που θέσπισε η Επιτροπή στις 5 Απριλίου 2011, ποιά είναι τα μέτρα που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει την υλοποίηση των στόχων που θα αναληφθούν από τα κράτη μέλη και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Ελλάδα;


(1) «Εξαμίλια Κορινθίας: Μαύρη τρύπα στον πολιτισμό μας οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης 160 οικογενειών στον καταυλισμό Ρομά».
(2) «Κιβωτός των Παιδιών»: http://www.barnensark.se/en/
http://www.youtube.com/watch?v=duHc-LhaT20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου