28 Νοε 2010

Στοιχεία-ντροπή για την εκπαίδευση των Ρομά: παιδιά χωρίς σχολείο









ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Νοεμβρίου 2010

Στοιχεία-ντροπή για την εκπαίδευση των Ρομά: παιδιά χωρίς σχολείο

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) αναδημοσιεύουν άρθρο στη σημερινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση στο θέμα της (μη) πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, βασισμένο στην έρευνα των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ που στάλθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από αυτή στους κατά τόπους εισαγγελείς: «Έκκληση για παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για ισότιμη ένταξη Ρομά σε εκπαίδευση» (26 Αυγούστου 2010 - http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3677).


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ Παιδιά χωρίς σχολείο http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/11/2010&id=228306

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Αποκλεισμό και διακρίσεις εις βάρος των τσιγγανόπουλων κατέγραψε έρευνα σε 28 κοινότητες Ρομά ανά την Ελλάδα

http://s.enet.gr/resources/2010-11/40-9-thumb-medium.jpg

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας οι μικροί Ρομά δεν μπορούν να πάνε στο πλησιέστερο σχολείο γιατί δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο. Σε άλλες περιοχές πάλι τα τσιγγανόπουλα αποκλείονται λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Καλοί οι Τσιγγάνοι, οι Ρομά, όπως τους αποκαλούμε για λόγους πολιτικής ορθότητας, αρκεί να μην μπλέκονται στα πόδια μας. Να τους βλέπουμε από μακριά. Όπως ας πούμε στις ταινίες του Κουστουρίτσα. Όχι όμως και κοντά στα δικά μας παιδιά. Εκεί πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Έτσι γίνεται και στην εκπαίδευση.

Για να ξεχωρίζουν οι αμνοί από τα ερίφια. Η ισότιμη πρόσβαση των τσιγγανόπουλων στην εκπαίδευση παραμένει γράμμα κενό: Οκτώ κοινότητες Ρομά δεν έχουν πρόσβαση σε παρακείμενα σχολεία λόγω αντιδράσεων, επτά σχολεία έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Λειτουργούν αποκλειστικά με μαθητές Ρομά. Ενώ τα παιδιά 13 κοινοτήτων Τσιγγάνων παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα σχολεία της περιοχής τους, λόγω απουσίας μεταφορικού μέσου, το οποίο, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών είναι υποχρεωμένες να παράσχουν, όπως κάνουν και με τους γηγενείς μαθητές.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποίησε σε 28 κοινότητες των Ρομά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών των Αρχών του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά και η Ελληνική Ομάδα για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων.

http://s.enet.gr/resources/2010-11/40_2fdimotika-thumb-medium.jpg

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εξηγούν ότι η εκπαίδευση στα «αμιγή σχολεία» για τσιγγάνους μαθητές είναι είτε υποβαθμισμένη, είτε ανύπαρκτη. Τονίζουν δε, ότι παρά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό μαθητών Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου, ο σχολικός διαχωρισμός και αποκλεισμός είναι πραγματικότητα για την πλειονότητα των τσιγγανόπουλων.

Τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν στο 5ο δημοτικό Λαμίας και στην Περαία (3ο και 4ο). Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία τάξεων υποδοχής μαθητών Ρομά, μη στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο. Στη συνέχεια, οι αντιδράσεις κάμφθηκαν και τα παιδιά δεν... μπήκαν ποτέ σε σχολική αίθουσα! Στη Λαμία, οι τάξεις υποδοχής δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς και στην Περαία η νομαρχία δεν διαθέτει σχολικό για τη μεταφορά τους.

Ο Μιχάλης Καλογραίας, διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, εξηγεί ότι μετά τις αντιδράσεις των γονέων, ακολούθησε ένας εξαντλητικός διάλογος μαζί τους προκειμένου να πειστούν. «Καταγράψαμε 31 παιδιά σχολικής ηλικίας από 6 έως 16 ετών, στα οποία έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί σε συνεργασία με τη διεύθυνση υγιεινής. Τα παιδιά όμως δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν μπήκε λεωφορείο. Με αλλεπάλληλα έγγραφα ενημερώσαμε τη νομαρχία που είναι και ο υπεύθυνος φορέας. Μας απάντησαν ότι δεν μπορεί να δρομολογηθεί, γιατί δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση που υλοποιείται το τρέχον διάστημα. Ζητήσαμε βοήθεια και από τον Δήμο Θερμαϊκού, ο οποίος μας διεμήνυσε ότι διαθέτει ένα παλιό λεωφορείο, το οποίο δεν είναι κατάλληλο».

Και προσθέτει: «Με νέο έγγραφο προς τη νομαρχία ζητήσαμε κατ' εξαίρεση να μπει μεταφορικό μέσο, καθώς πρόκειται για μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Μας πληροφόρησαν ότι πρέπει να κάνουμε ένα καινούριο έγγραφο προς την Περιφέρεια, για να ικανοποιηθεί το αίτημα στην καινούρια σύμβαση, που θα μπει σε ισχύ από το νέο χρόνο».

Στην εγκύκλιο που στάλθηκε φέτος από το υπουργείο Παιδείας στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλά και στο διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της χώρας, επισημαίνονται πρώτη φορά οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό των τσιγγανόπαιδων από τα σχολεία και ζητάει την παράκαμψή τους. Πολλοί μίλησαν για ένα θετικό πλην όμως αυτονόητο βήμα, το οποίο στην πράξη αποδείχτηκε μετέωρο.

Ο Παν. Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, είναι κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα καταδικάστηκε μία φορά και εκκρεμούν άλλες δύο προσφυγές. Εάν δεν θέλει να εισπράττει συνεχώς καταδίκες, πρέπει η κεντρική διοίκηση να αλλάξει πολιτική. Να ανοίξει το δρόμο για την άρση των πάσης φύσεων αποκλεισμών των παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση».

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος που συνέταξαν οι προαναφερθείσες οργανώσεις, και που στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας, δεν κάνει περήφανο το εν λόγω υπουργείο για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

*Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων: Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν:
«Στον πρότυπο Νέο Οικισμό Σοφάδων, όπου κτίσθηκαν για τους Ρομά σπίτια 140 τ.μ., τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο κατά νόμο πλησιέστερο 1ο δημοτικό σχολείο Σοφάδων, αλλά στο 4ο δημοτικό που λειτουργεί αποκλειστικά με μαθητές και μαθήτριες Ρομά. Αντίθετα τα μη Ρομά παιδιά που μένουν πιο κοντά στο 4ο πηγαίνουν στο 1ο! Υπάρχει δηλαδή συνειδητός εθνοτικός διαχωρισμός των παιδιών κατά παράβαση τόσο της ελληνικής νομοθεσίας όσο και των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα της ΕΣΔΑ όπως αυτή ερμηνεύεται στην υπόθεση Σαμπάνης κατά Ελλάδας».

*Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας Ψαχνών. Διαχωρισμός των παιδιών Ρομά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας όπου δεν τους ήθελαν με τη δημιουργία «παραρτήματος» δίπλα στις οικείες των Ρομά, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας.

*Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης (Παλαιά Εθνική Οδό Πάτρας- Πύργου, συνοικία Χελιμοδού). Βρίσκεται δίπλα σε αγελαδοτροφείο. Μόνο για Ρομά του παρακείμενου οικισμού...
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

26 Νοε 2010

διακοπή υδροδότησης σε καταυλισμό Ρομά, στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης








26.11.2010

Απαράδεκτη διακοπή υδροδότησης σε καταυλισμό Ρομά,
στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης

Χωρίς νερό έχει μείνει ο καταυλισμός των Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας του με απόφαση του Εισαγγελέα Ηρακλείου που επιβλήθηκε με συνοδεία δυνάμεων ΜΑΤ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους καλούμε να τοποθετηθούν άμεσα και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός είναι αναγνωρισμένος από το 1983, κανένα όμως από τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί. Αντί να προσφέρει χωριστούς μετρητές για κάθε νοικοκυριό, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου έχει εγκαταστήσει από το 1997 μόλις 12 παροχές, τυπικά ιδιωτικές αλλά ουσιαστικά κοινόχρηστες, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξει τους λογαριασμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε έντονα τη διακοπή της υδροδότησης, που αποστερεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όπως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποτελεί μέτρο διάκρισης κατά των Ρομά σχεδιασμένο να τους απομακρύνει αναγκαστικά από την περιοχή χωρίς εναλλακτική λύση για την εγκατάστασή τους.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και όχι για οικονομική εκκρεμότητα. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων κοινωνικού αποκλεισμού δεν μπορεί να περνάει μέσα από δικαστικά μέτρα και αστυνομικές επιχειρήσεις. Καταρχάς χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, ρυθμίσεις για πληρωμή του κόστους νερού που θα καταναλώνεται στο εξής, κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών το συντομότερο και άμεση επίλυση της εκκρεμότητας για το χώρο εγκατάστασής τους. Κυρίως όμως χρειάζονται φιλόδοξες πολιτικές, μέσα από ευρεία διαβούλευση, για τον τερματισμό της περιθωριοποίησης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά».


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Γαγγιολάκης 6986 705833
Νίκος Μυλωνάς 6972 530290
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τα παιδιά Ρομά συνεχίζουν να είναι παγιδευμένα σε χωριστή και άνιση εκπαίδευση


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να θέσουν τέλος στην άνιση και χωριστή εκπαίδευση για τα παιδιά Ρομά.

Στις 20 Οκτωβρίου 2010, η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά οδήγησε στη «Δήλωση του Στρασβούργου για τους Ρομά», η οποία καλεί τα κράτη μέλη να «λάβουν πλήρως υπ’ όψιν τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων…στην ανάπτυξη των πολιτικών τους για τους Ρομά» (στην παράγραφο 15).[1]

Η χωριστή και άνιση εκπαίδευση μιας εθνοτικής ομάδας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, τα παιδιά Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στα σχολεία και στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Αυτή η διάκριση, που είναι βαθιά ριζωμένη σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα, είναι το αποτέλεσμα πολιτικών και πρακτικών (συχνά εδραιωμένων στην ιστορική κοινωνική διάκριση κατά των Ρομά) που έχουν αποκλείσει χιλιάδες παιδιά Ρομά από την πρόσβαση σε εκπαίδευση καλής ποιότητας.

Στη Σλοβακία, για παράδειγμα, η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας υποδεικνύει ότι χιλιάδες παιδιά Ρομά παραμένουν παγιδευμένα σε υποτυπώδη εκπαίδευση και σε ένα σχολικό σύστημα που εξακολουθεί να τα απορρίπτει. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009 σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς Ρομά, τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις μαθητές που παρακολουθούν Ειδικά Σχολεία (σχολεία για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες) είναι Ρομά. Σε ολόκληρη τη χώρα ως σύνολο, οι Ρομά εκπροσωπούν το 85 τοις εκατό των παιδιών που παρακολουθούν ειδικές τάξεις.[2] Ωστόσο, οι Ρομά συνιστούν λιγότερο από το 10 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Σλοβακίας. Σε ορισμένα σχολεία που επισκέφθηκε η Διεθνής Αμνηστία, τα παιδιά Ρομά ήταν κυριολεκτικά κλειδωμένα σε χωριστές αίθουσες, διαδρόμους ή κτήρια, για να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός τους με μαθητές που δεν είναι Ρομά.

Η ιδέα ότι το χωριστό μπορεί να είναι ισότιμο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αρνούνται στα παιδιά Ρομά το δικαίωμά τους σε ίση μεταχείριση και πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις. Η αποτυχία των κυβερνήσεων να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν αλλαγές που θα εξαλείψουν τις διακρίσεις, περιλαμβανομένου του τερματισμού του διαχωρισμού, θα επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων παιδιών Ρομά.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναθεωρήσει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε από την κροατική, την τσεχική και την ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση ξεχωριστών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εναντίον τους, καθεμία εκ των οποίων συμπέραινε ότι η κυβέρνηση παραβίαζε τα δικαιώματα των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι σημαντικές μόνο για αυτές τις τρεις χώρες, αλλά και για άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που ανέχονται και συμβιβάζονται με μέτρα που προωθούν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά.

Στις 13 Νοεμβρίου 2007, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο σε μια υπόθεση που ήγειραν 18 παιδιά Ρομά κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Στην απόφασή του στην υπόθεση D.H και Λοιποί κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η τοποθέτηση παιδιών Ρομά σε ειδικά σχολεία για μαθητές με ‘ήπιες διανοητικές αναπηρίες’ βάσει της εθνοτικής τους καταγωγής παραβίαζε την υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίζει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις. Το Δικαστήριο υπενθύμισε στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, να θέσει τέλος σε αυτή την πρακτική και να αποκαταστήσει τις συνέπειές της στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η Διεθνής Αμνηστία τρέφει βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι, τρία έτη μετά την έκδοση της απόφασης, χιλιάδες παιδιά Ρομά συνεχίζουν να λαμβάνουν υποδεέστερη εκπαίδευση σε σχολεία για μαθητές με ‘ήπιες διανοητικές αναπηρίες’. Πολλά άλλα παιδιά Ρομά διαχωρίζονται σε παραδοσιακά σχολεία μόνο για Ρομά, τα οποία επίσης προσφέρουν εκπαίδευση χαμηλότερης ποιότητας από εκείνη που παρέχεται στα παραδοσιακά σχολεία τα οποία παρακολουθούν κυρίως μαθητές που προέρχονται από τον πλειονοτικό πληθυσμό.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι η κατάργηση του διαχωρισμού και η εξάλειψη της χωριστής και άνισης εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμα τεθεί στο κέντρο της τσεχικής εκπαιδευτικής πολιτικής και εξακολουθούν να μη θεωρούνται στόχος από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές. Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση χωρίς Αποκλεισμούς, που υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2010 και παρουσιάστηκε από την τότε κυβέρνηση ως το σχέδιο για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν αντιμετωπίζει τις διακρίσεις βάσει εθνοτικής καταγωγής ούτε περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του διαχωρισμού στα τσεχικά σχολεία. Εν πάση περιπτώσει, ο τσέχος υπουργός Εκπαίδευσης Josef Dobe αναφέρεται ότι έχει αναβάλει την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και έχει απορρίψει τροπολογίες σε δύο Κανονισμούς (που εκπονήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε διαβούλευση με ειδικούς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών), οι οποίες στόχευαν στην εξάλειψη ορισμένων από τους φραγμούς διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά κατά την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παραδοσιακά σχολεία.

Μήνες μόλις μετά την απόφασή του κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία οι αρχές είχαν παραβιάσει τα δικαιώματα σε μια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις παιδιών Ρομά από την περιοχή Ψαρί του Ασπρόπυργου, στην Αττική. Το Δικαστήριο κατέληξε στα συμπεράσματά του εξαιτίας της αποτυχίας των αρχών να παράσχουν εκπαίδευση για τα παιδιά των αιτούντων στο τοπικό δημοτικό σχολείο, για το σχολικό έτος 2004-2005, και την επακόλουθη τοποθέτησή τους σε ένα ‘παράρτημα’ προκατασκευασμένων κοντέινερ, πέντε χλμ. μακριά από το τοπικό δημοτικό σχολείο, όπου φοιτούσαν μόνο παιδιά Ρομά. Στην απόφασή του, Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο απεφάνθη περαιτέρω ότι η εκδήλωση ορισμένων «περιστατικών ρατσιστικού χαρακτήρα» (από γονείς που δεν ήταν Ρομά στην περιοχή) είχε αντίκτυπο στην απόφαση των αρχών να θέσουν τα παιδιά Ρομά σε χωριστή εκπαίδευση.

Η έρευνα που διεξήχθη το Μάιο του 2010 από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Αρχών του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά και την Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, σε 28 κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα, υποδεικνύει ότι ορισμένα παιδιά Ρομά σε ολόκληρη την Ελλάδα εξακολουθούν να μην εγγράφονται στο σχολείο και πολλά από εκείνα που έχουν εγγραφεί υφίστανται διαχωρισμούς σε σχολεία ή τάξεις.[3] Μια υποβολή ΜΚΟ προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υλοποίηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας εγείρει ανησυχία ότι «δυόμισι έτη μετά την έκδοση της απόφασης, τα παιδιά Ρομά, περιλαμβανομένων των αιτούντων, παραμένουν σε ένα περιβάλλον χωριστής εκπαίδευσης και δεν έχουν καταβληθεί πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση των ποσοστών εγγραφής παιδιών Ρομά ή για να διασφαλιστεί η πλήρως ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τα παιδιά Ρομά.»[4]

Η πιο πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που διαπίστωνε διακρίσεις στην εκπαίδευση των μαθητών Ρομά εκδόθηκε το Μάρτιο του 2010 στην υπόθεση Orsus και Λοιποί κατά Κροατίας.

Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η τοποθέτηση, το 2002, 14 μαθητών Ρομά σε χωριστές τάξεις που φερόταν ότι βασίζεται στη γνώση της κροατικής γλώσσας ισοδυναμούσε με διάκριση βάσει εθνοτικής καταγωγής.

Ειδικότερα, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως απεφάνθη ότι, αντί να αξιολογούνται οι γλωσσικές τους δεξιότητες, όπως είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση, τα τεστ αξιολόγησης που υποτίθεται ότι καθόριζαν την τοποθέτηση των παιδιών σε τάξεις μόνο για Ρομά αξιολογούσαν αποκλειστικά τη γενική ψυχο-φυσική κατάστασή τους. Από τη στιγμή που τοποθετούνταν σε τάξεις μόνο για Ρομά, δεν παρεχόταν στα παιδιά κανένα μέσο για να αντιμετωπίσουν την υποτιθέμενη έλλειψη γνώσης τους για την κροατική γλώσσα. Συνακόλουθα, δεν υπήρχε κανένα σύστημα παρακολούθησης της προόδου των παιδιών στην εκμάθηση της κροατικής. Η διδακτέα ύλη που διδασκόταν σε τάξεις μόνο για Ρομά ήταν σημαντικά μειωμένη και είχε 30 τοις εκατό λιγότερο περιεχόμενο από τη διδακτέα ύλη που ακολουθούνταν στις παραδοσιακές τάξεις.

Τον Ιούνιο του 2010, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι ο «εκ των πραγμάτων διαχωρισμός» των μαθητών Ρομά επέμενε σε ορισμένα σχολεία της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ανησυχητικό και απογοητευτικό ότι οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, των οποίων οι εκπαιδευτικές πρακτικές διακρίσεων έχουν προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί αυτές και άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης να θέσουν τέλος στις πρακτικές διακρίσεων που οδηγούν στο διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε χωριστή και άνιση εκπαίδευση. Είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης, κατά προτεραιότητα, για να διασφαλιστεί η πλήρης ένταξη των παιδιών Ρομά σε παραδοσιακά ενιαία σχολεία.

Αυτό το έργο είναι μέρος της εκστρατείας «Απαιτούμε αξιοπρέπεια» της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία στοχεύει να τερματίσει τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που κινούν και βαθαίνουν την παγκόσμια φτώχεια. Η εκστρατεία θα κινητοποιήσει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να απαιτήσουν από κυβερνήσεις, οργανισμούς και άλλους φορείς που έχουν εξουσία να ακούσουν τις φωνές εκείνων που ζουν στη φτώχεια και να αναγνωρίσουν και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.


Δείτε το σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=6uLW8L6NnHM
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

25 Νοε 2010

Δεν απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών
στις αιτιάσεις του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/


Κύριο Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τηλ.: 2131313506 Fax: 2103641048 e-mail: ypourgos@ypes.gov.gr
Κοιν: 1. Mr. Thomas Hammarberg - Επίτροπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,
2. MG-S-ROM

21 Νοεμβρίου 2010

Θέμα: Καμιά απάντησή σας για το «απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά - Αταλάντη

Κύριε Υπουργέ

Πέρασαν περισσότεροι από πέντε μήνες από την αποστολή της συνημμένης επιστολής με την οποία, ως εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων Ρομά στην Αταλάντη και στο Μελιγαλά σε θέματα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, σας παρακαλέσαμε να παρέμβετε άμεσα για να ματαιωθεί η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση και αντί για αυτή να προγραμματισθεί η κατασκευή οικισμού στο χώρο του ΟΕΚ στην Αταλάντη. Παράλληλα, παρακαλέσαμε να δώσετε εντολή για την άμεση εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά στην Αταλάντη και στο Μελιγαλά, στους χώρους όπου σήμερα κατοικούν, καθώς και για τον προγραμματισμό μόνιμης εναλλακτικής ανθρώπινης στέγασης των Ρομά κοντά στην πόλη του Μελιγαλά.

Δυστυχώς δεν πήραμε καμιά απάντηση, ενώ τα οξύτατα προβλήματα συνεχίζονται. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση πως οι παράνομες ενέργειες των Ο.Τ.Α. και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης έχουν την έγκριση της κυβέρνησης η οποία παράλληλα, παρά τις διακηρύξεις της αλλά και τις υποχρεώσεις της από τη νομοθεσία, δίνει την εντύπωση πως διατηρεί το δικαίωμα να περιφρονεί τους Ρομά και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μη απαντώντας καν στις επιστολές τους. Παρακαλούμε και πάλι για μια άμεση απάντηση ενώ παράλληλα δημοσιοποιούμε την επιστολή και την κοινοποιούμε στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης παρακαλώντας τα να παρέμβουν.

Με τιμή

Ναυσικά Παπανικολάτου Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΟΔΜ Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Κύριο Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τηλ.: 2131313506 Fax: 2103641048 e-mail: ypourgos@ypes.gov.gr

10 Ιουνίου 2010

Θέμα: «Απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά - Αταλάντη

Κύριε Υπουργέ

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συχνά σε συνεργασία μεταξύ τους όπως και με διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των Ρομά στην Ελλάδα από το 1996.

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ΕΟΔΜ, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διεξάγει έρευνα και συντάξει έκθεση για τις δράσεις στην Ελλάδα που στοχεύουν στη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια προγράμματος που συντονίζει στο ευρωπαϊκό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC). Επίσης, όπως γνωρίζετε, στις 25 Μαΐου 2010, δημοσιοποιήθηκε η δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) μετά από τη συλλογική προσφυγή Διεθνές Κέντρο για τη Νομική Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Centre for the Legal Protection of Human Rights, INTERIGHTS) εναντίον Ελλάδας για τις συνεχιζόμενες άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων Ρομά και τις εκατοντάδες παράνομες αναγκαστικές εξώσεις (επισυνάπτεται σχετικό δελτίο τύπου). Το ΕΠΣΕ συνεργάστηκε με το INTERIGHTS στην υποβολή της συλλογικής προσφυγής και θα ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση της απόφασης αυτής της ΕΕΚΔ.

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ έχουν επισκεφθεί κατά τον τελευταίο μήνα περί τις 35 κοινότητες Ρομά, οι περισσότερες από τις οποίες ζουν κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες που οδήγησαν στην καταδίκη από την ΕΕΚΔ. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε λεπτομερειακά για αυτές. Στην παρούσα επιστολή, όμως, επικεντρωνόμαστε σε δύο κοινότητες για τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση με την έγκριση και χρηματοδότηση του υπουργείου σας, σχεδίασε και σε μιαν περίπτωση υλοποίησε, παράνομη μεταστέγαση Ρομά σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς έστω την κατασκευή σε αυτές των προβλεπόμενων και από την ελληνική νομοθεσία υποδομών. Στην ουσία, η ελληνική πολιτεία σχεδίασε την «εξορία» αυτών των προφανώς ανεπιθύμητων Ρομά από τις αντίστοιχες πόλεις σε περιοχές όπου θα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες «απαρτχάιντ».

Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε πρώτη η Josephine Verspaget, Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά/Τσιγγάνους, κλείνοντας την τριήμερη παραμονή της Ομάδας τον Ιούνιο 2001 στην Αθήνα, η οποία περιλάμβανε επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι (Ολυμπιακό Στάδιο) και τα Σπάτα. Μετά την επίσκεψη στον οικισμό των Σπάτων (5 χμ μακριά από το τελευταίο σπίτι της πόλης, μέσα σε ορεινή περιοχή, χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό και χωρίς πρόσβαση τότε των παιδιών σε σχολείο), η υπεύθυνη του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στα ΜΜΕ: «υπάρχουν συνθήκες θεσμοθετημένου απαρτχάιντ για πολλούς Ρομά, όταν τους εγκαθιστούν διά της βίας σε χωριστές περιοχές μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη συμφώνησε ότι η εγκατάσταση των Ρομά σε τέτοιες περιοχές, όπως στα Σπάτα, σε εφαρμογή του άρθρου 3.1 υπουργικής απόφασης του 1983, αποτελεί μορφή θεσμοθετημένου απαρτχάιντ». (http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/articles/pr01_20_09_01.rtf).

Σήμερα, λοιπόν, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, οι οικογένειες Ρομά μετεγκαταστάθηκαν πριν τρία χρόνια από συνοικία της πόλης σε περιοχή περίπου 2 χμ μακριά από αυτή. Εκεί, η πολιτεία έκτισε οκτώ τσιμεντένιες βάσεις για να μεταφέρουν τις παράγκες τους οι Ρομά, αντί να τους παράσχει αξιοπρεπείς οικίες όπως σε άλλες περιοχές της χώρας και όπως τους είχε υποσχεθεί («λυόμενα»). Έκτισε ένα συγκρότημα κοινόχρηστων χώρων υγιεινής και ένα πέτρινο κτίριο πολλαπλών χρήσεων (και με τζάκι!) που όμως είναι ημιτελές και εγκαταλειμμένο. Φυσικά δεν υπάρχει παροχή ρεύματος και νερού εκτός από τον κοινόχρηστο χώρο με αποτέλεσμα να έχουν κάνει οι Ρομά επικίνδυνες συνδέσεις για να παίρνουν ρεύμα. Ενδεικτικό δε της βούλησης της πολιτείας να «ξεφορτωθεί» τους Ρομά είναι πως δεν διαθέτει μεταφορικό μέσο για να πηγαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο στο οποίο πήγαιναν με τα πόδια όταν έμεναν μέσα στην πόλη πριν τη μετεγκατάσταση. Αντίθετα ο Δήμος διαθέτει ταξί για άλλα παιδιά: http://www.meligala.gr/train.php.

Ανάλογο εγχείρημα επιχειρείται τώρα και στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Υπάρχουν περί τις 25 οικογένειες που κατοικούν σε οικόπεδο του ΟΕΚ στις παρυφές της πόλης. Το λογικότερο θα ήταν ο ΟΕΚ να χτίσει για αυτές στο χώρο αυτό τις απαραίτητες υποδομές και οικίες για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως με επιτυχία έκανε σε άλλες περιοχές της χώρας για τους Ρομά. Αντί για αυτό όμως, το υπουργείο σας έχει εγκρίνει χρηματοδότηση έργου για τη μετεγκατάστασή τους σε οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος σε απόσταση 2,2 χμ μακριά από το τελευταίο σπίτι της πόλης στο μέσο μιας ορεινής και δύσβατης περιοχής! Στο χώρο αυτό δημοπρατήθηκε η κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων για να μεταφέρουν τις παράγκες τους οι Ρομά (αντί να δοθούν αξιοπρεπείς οικίες όπως σε άλλες περιοχές της χώρας), ενός συγκροτήματος κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, αγωγού και δεξαμενής ύδρευσης, καθώς και ασφαλτόστρωση του δρόμου. Παροχή ρεύματος δεν προβλέπεται, ενώ είναι πιθανότατο πως δεν θα υπάρχει μεταφορά των παιδιών σε δημοτικό σχολείο. Ας σημειωθεί πως σήμερα το παρακείμενο στον καταυλισμό 1ο Δημοτικό Σχολείο αρνείται την εγγραφή των μαθητών Ρομά. Έτσι, τα παιδιά αυτά πήγαιναν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στην άλλη άκρη της πόλης, για λίγες εβδομάδες μέχρι να σταματήσει αυθαίρετα η μεταφορά τους με λεωφορείο. Την παράνομη και ρατσιστική αυτή εγκατάσταση έχει καταγγείλει ακόμα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και στο Συνήγορο του Πολίτη, η Ελένη Λαουτάρη, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί τους θιγόμενους Ρομά και οργάνωσε την επίσκεψή μας στον καταυλισμό.

Κύριε Υπουργέ,

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει εξουσιοδοτήσεις ενδιαφερόμενων Ρομά από τις δύο κοινότητες για την εκπροσώπησή τους σε θέματα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση (είναι στη διάθεσή σας), σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα για να ματαιωθεί η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση και αντί για αυτή να προγραμματισθεί η κατασκευή οικισμού στο χώρο του ΟΕΚ στην Αταλάντη. Παράλληλα, παρακαλούμε να δώσετε εντολή για την άμεση εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά στην Αταλάντη και στο Μελιγαλά, στους χώρους όπου σήμερα κατοικούν, καθώς και για τον προγραμματισμό μόνιμης εναλλακτικής ανθρώπινης στέγασης των Ρομά κοντά στην πόλη του Μελιγαλά.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από τους σημερινούς καταυλισμούς και το χώρο μετεγκατάστασης στην Αταλάντη που βγάλαμε στις 19 και 23 Μαΐου 2010, σε Αταλάντη και Μελιγαλά αντίστοιχα.


Με τιμή

Ναυσικά Παπανικολάτου Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΟΔΜ Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

13 Νοε 2010

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας οι Ρομά


«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία ζουν σήμερα οι Ρομά στην Ευρώπη, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βιβιάν Ρέντινγκ.

«Πρόκειται πρώτα απ όλα για ένα σκανδαλώδες θέμα για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε η Ρέντινγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Λοζάννη με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη μειονότητα, δέκα εκατομμύρια άτομα, που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, που δεν έχει καμία πρόσβαση σε κατοικία και συχνά καμία πρόσβαση στην υγεία», πρόσθεσε.

Ιδιαιτέρως «σκανδαλώδες», σημειώνει η Ρέντινγκ, είναι ότι τα παιδιά της κοινότητας των Ρομά δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σχολείο και στη μόρφωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ένταση που υπήρξε μετά τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία, θα βοηθήσουν να αντιληφθούμε ότι «ζούμε σε ένα κράτος δικαίου όπου όλοι οι πολίτες, όποιοι κι αν είναι, έχουν δικαιώματα».

«Έχουμε υποχρέωση να επιλύσουμε αμέσως το πρόβλημα της πολύ μεγάλης φτώχειας και της μη πρόσβασης στη μάθηση των παιδιών Ρομά», επισήμανε καταλήγοντας η Ρέντινγκ.
Πηγή: http://www.tvxs.gr
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...