29 Μαΐ 2010

Περιοδεία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά στους καταυλισμούς των τσιγγάνων της Φθιώτιδας


Ως “Καμπούλ της Ελλάδας” έχει χαρακτηριστεί ο καταυλισμός των τσιγγάνων στον Ξηριά Λαμίας, όπως μας είπε ο Παναγιώτης Δημητράς, με τον οποίο επισκεφτήκαμε, και με την Ναυσικά Παπανικολάτου, τους καταυλισμούς της Λαμίας και της Αταλάντης. Ο Παναγιώτης Δημητράς και η Ναυσικά Παπανικολάτου εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η περιοδεία τους στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα γίνεται στα πλαίσια προγράμματος συλλογής στοιχείων, κυρίως για την προβλήματα της εκπαίδευσης των τσιγγανόπουλων.Στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο (ΙΑΚ) φροντίδας των Τσιγγάνων στον Ξηριά Λαμίας, τον Καταυλισμό στον Ξηριά, συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Καταυλισμού Κώστα Ζαφειρόπουλο, είδαμε και συζητήσαμε με τον απερχόμενο πρόεδρο Παντελή Τσακίρη και επισκεφθήκαμε τον νέο οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη. Στην Αταλάντη επισκεφθήκαμε τον Καταυλισμό και μαζί με εκπροσώπους των Ρομά είδαμε τον “χώρο” στον οποίο ο Δήμος Αταλάντης “θέλει” να πάνε οι τσιγγάνοι. Σε ό,τι αφορά το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, αυτό που απεκόμισα προσωπικά είναι ότι υπολειτουργεί. Η λειτουργία του είναι υπό την εποπτεία του Δήμου με πρόγραμμα ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβριο και παρατάθηκε η λειτουργία του με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Οι ειδικότητες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία αυτών των Ιατροκοινωνικών Κέντρων είναι:
- Ένας/Μία (1) Ιατρός με ειδίκευση κατά προτεραιότητα στην γενική ιατρική, ή στην κοινωνική ιατρική, ή στην παθολογία ή στην παιδιατρική.
- Ένας/Μία (1) Κοινωνικός/ή Λειτουργός ή κοινωνιολόγος (πτυχιούχος ΑΕΙ/ΤΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος) κατά προτίμηση με εμπειρία η εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν τους τσιγγάνους, ελλείψει αυτών, πτυχιούχους ΑΕΙ, τμήματος Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Διοίκησης.
- Ένας/Μία (1) Επισκέπτης/τρια Υγείας ή Νοσηλευτής-τρια (πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ελλείψει αυτών βοηθοί νοσηλευτές των σχολών ΤΕΕ/ΜΤΕΝΣ/ΙΕΚ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).
- Ένας/Μία ψυχολόγος (πτυχιούχος ΑΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος) κατά προτίμηση με εμπειρία ή εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν τσιγγάνους.
- Ένας/μία Γυμναστής ή/και ένας/μία ειδικός παιδαγωγός για δημιουργική απασχόληση (μουσικολόγοι, θεατρολόγοι, κ.λ.π.) πτυχιούχοι ΑΕΙ.
- Ένας/μία διαμεσολαβητής που θα προέρχεται από τον πληθυσμό αναφοράς του συγκεκριμένου οικισμού (θα προτείνεται από την Ομοσπονδία Τσιγγάνων) κατά προτίμηση να έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης για υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Ο Διαμεσολαβητής θα συνεργάζεται με όλα τα τμήματα και θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα στελέχη του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και της ομάδας στόχου. Επίσης θα ασχολείται, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, για την έκδοση πιστοποιητικών, βιβλιαρίων υγείας και άλλων δημοσίων εγγράφων.

Από όλες αυτές τις ειδικότητες το Κέντρο στον Ξηριά διαθέτει τις δύο πρώτες και έχει ή είχε κάποια συνεργασία με τις δύο επόμενες ειδικότητες. Δεν έχει διαμεσολαβητή και γυμναστή/ειδικό παιδαγωγό.

Κανένα από τα παιδιά του καταυλισμού δεν πηγαίνει στο σχολείο. Είναι μια άκρως αρνητική εικόνα με πολλές ευθύνες στην οργανωμένη πολιτεία. Αυτό που διαπιστώσαμε από τις συζητήσεις είναι ότι υπάρχει η θέληση να μάθουν τα παιδιά γράμματα, αλλά είναι πολλοί παράγοντες που πρέπει να ξεπεραστούν. Μια πλευρά της υπόθεσης είναι και οι ευθύνες της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί προγράμματα για την εκπαίδευση των τσιγγανόπουλων. Ευθύνες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην καταδίκη της Ελλάδας, όπως έγινε πρόσφατα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εξώσεις Ρομά.Από την επίσκεψη στον καταυλισμό της Αταλάντης

1 σχόλιο:

  1. Η Ναυσικά Παπανικολάτου (και οχι Δημητρά) εκπροσωπεί την Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά όπως και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (αυτός είναι ο ακριβής τίτλος) στο προγραμμα αυτό.

    Ευχαριστούμε τα δύο υπέροχα άτομα της τοπικής κοινωνίας των πολιτών που μας βοήθησαν στις περιοχές αυτές και θα συνεχίσουν να βοηθούν.

    Παναγιώτης Δημητράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή